A- Knelpunten van werkgeluk

Maar hoe kom je erachter waar het knelpunt voor jou ligt? Hoe breng je nu in kaart waardoor jouw werkgeluk niet meer voldoende is? Je kunt natuurlijk met vrienden, collega’s of familie in gesprek gaan en eens kritisch kijken welke factoren voor jou de grootste invloed hebben op jouw werkgeluk. Als je er op deze manier niet uitkomt dan beschrijf ik hieronder twee methodieken die je kunt gebruiken.

Loopbaanankers

Misschien is het voor jou heel duidelijk wat er mist. Je mist waardering, je kunt jouw competenties niet of niet meer kwijt in je huidige baan. Het kan ook zijn dat het werk te veel is of juist te weinig waardoor je, je gaat vervelen. Soms is het wat lastiger om de vinger precies op de zere plek te leggen. Er zijn dan verschillende oefeningen die je kunt inzetten.

Via de loopbaanankers van Schein krijg je inzicht in jouw drijfveren en waarden die voor je werk belangrijk zijn. Schein heeft acht van deze ankers beschreven. Maar wat zijn loopbaanankers eigenlijk?

Door jouw werkervaringen, ambities en levenssituatie wordt duidelijk wat voor jou echt belangrijk is. Hier heeft Edgar Schein in de jaren ’70 onderzoek naar gedaan en acht loopbaanankers gedefinieerd. Jouw anker is hetgeen waar jij het meest naartoe getrokken wordt. Dit is wat je niet wilt opgeven als je een andere baan wilt of wat je niet meer hebt in je huidige baan en waardoor je het gevoel hebt dat je niet op de juiste plek meer zit.

  • Technisch/ Functionele competentie : Uitdaging op jouw vakgebied/ competenties voor jouw werk. Je wordt gezien als deskundige/ specialist op jouw terrein.
  • Algemeen Management competentie : Generalist, hoger verantwoordelijkheidsniveau, bijdrage leveren aan het succes van de organisatie, analytisch bezig zijn, interpersoonlijke/ motiverende vaardigheden.
  • Autonomie : Op jouw eigen manier werkzaamheden doen, niet beperkt worden door procedures, arbeidstijden en regels.
  • Zekerheid en Stabiliteit : Zekerheid en stabiliteit overheersen bij deze mensen op basis hiervan nemen zij beslissingen. Toekomstige gebeurtenissen zijn voorspelbaar.
  • Ondernemingsgerichte creativiteit : Nieuw bedrijf creëren en zelf vormgeven. Creativiteit op basis van succesvol maken van jouw eigen organisatie.
  • Gevoel voor dienstverlening/ toewijding aan een zaak : Men gaat voor fundamentele waarden/ idealen die van belang zijn voor deze persoon. Deze overstijgen het belang van competenties of het talent van deze personen.
  • Zuivere uitdaging : Overwinnen van hindernissen, moeilijke problemen oplossen. Blijven zoeken naar steeds moeilijkere uitdagingen.

Benieuwd?

De ankers kunnen veranderen afhankelijk van de levensfase waar je in zit. Als je net begint met werken na je opleiding of een gezin start, dan kan dit van invloed zijn op wat voor jou belangrijk is in het werk. Nieuwsgierig geworden wat jouw anker is? Dan kun je hier een test doen om te kijken wat jouw anker is.

0800 123 456 Contact Us Today – We Answer Our Phones 24/7

Contact Us