En dan wordt het stil… waar blijft de volgende stap in jouw loopbaan?
11 november 2015
by

En dan wordt het stil… waar blijft de volgende stap in jouw loopbaan?

Herken je dit? Je rolt al sinds je eerste baan door naar volgende baan. De volgende stap komt steeds aanwaaien en je hoeft er niet veel voor te doen, maar dan opeens wordt het stil… Je wordt niet meer automatisch gevraagd en terwijl je solliciteert op verschillende banen, waarvan jij denkt dat je ze in de pocket hebt, wordt je afgewezen. Je gaat twijfelen aan jezelf, zou er iets mis zijn?
Veel van de kandidaten die ik heb begeleid, kampten met deze vraag en waar de één zijn werk erg leuk vond, maar uiteindelijk een zetje nodig had om van werkgever te veranderen om verder te kunnen groeien, wilde de ander juist iets meer met haar studie doen. Zij kwam erachter hoe ze vanuit haar huidige baan meer ervaring kan opdoen, om uiteindelijk een andere richting in te kunnen slaan.
Dus als je niet meer gevraagd wordt voor een volgende functie, heb je eindelijk de mogelijkheid om eens (gedwongen) stil te staan bij die volgende stap. Want is de richting die je op bent gerold, (misschien wel vanuit een bijbaan naast je studie), wel de kant die je de rest van je loopbaan ook daadwerkelijk op wilt? Haal je nog wel energie uit je huidige werk? En als dat niet het geval is, uit wat voor baan haal je dan wel deze voldoening?

Hoe kom je er nu achter wat die volgende stap wordt en hoe kom je vervolgens aan die volgende stap? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om erachter te komen of je huidige werk wel de kant op gaat, die je nog jaren wilt.

  • Maak een overzicht van de energiegevers en de energievreters. Welke lijst is langer en wegen de energie gevers op tegen de vreters?
  • Beschrijf waar je over 2 of 5 jaar wilt staan. Vind je dit lastig? Klik dan op Wensberoepen en Toekomst droom en download de oefeningen.
  • Heb je de stip op horizon waar je over een aantal jaar wilt zijn? Maak dan een lijst van de kennis, vaardigheden, capaciteiten en eigenschappen die je voor deze functie nodig hebt.
  • Heb je de lijst? Kijk dan kritisch of je huidige loopbaan, er aan bijdraagt om op deze punten te groeien naar je ideaalbeeld.
  • Draagt je huidige loopbaan tot nu toe bij, ga dan op zoek naar aansluitende banen waarin jij op een aantal van de punten kunt groeien.
  • Draagt je huidige loopbaan niet bij aan groei richting je ideaalbeeld? Inventariseer dan wat voor banen dit wel doen. In hoeverre sluit jouw achtergrond hierbij aan en welke scholing of investeringen heb je eventueel nodig om in aanmerking te komen voor dit werk?

Het is natuurlijk wel belangrijk om voor jezelf een aantal dingen duidelijk te hebben voordat je verder gaat met solliciteren of omscholen. Want is het wel realistisch om de stappen te zetten die je in kaart hebt gebracht? Niet om je te ontmoedigen, maar heb je het er voor over om een jarenlange opleiding te doen, is het financieel haalbaar en staat je omgeving achter jouw keuze? En heb je daadwerkelijk de capaciteiten in huis om te komen tot je ideaalbeeld? Ben je ervan overtuigd dat je er gaat komen? Zorg er dan voor dat je het pad er naartoe opdeelt in haalbare stappen, zodat het uiteindelijke doel niet te ver weg lijkt! Succes!

 

Add your Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archieven

Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière