De verboden vragen tijdens een sollicitatiegesprek bij personeelsselectie
10 juni 2015
by

De verboden vragen tijdens een sollicitatiegesprek bij personeelsselectie

De invloed van een slecht selectiegesprek op het imago van de werkgever.
De invloed van een slecht selectiegesprek op het imago van de werkgever.

Afgelopen week werd ik weer verbaasd door een aantal voorbeelden in mijn nabije kring, waar tijdens sollicitatiegesprekken ongegeneerd werd gevraagd naar de ringen aan de hand van een sollicitante en de opmerkingen dat het de komende vijf jaar niet gewenst is om aan kinderen te beginnen! Niet één maar dríe vrouwen uit de kennissenkring van mijn broertje hadden hiermee te maken gekregen tijdens de personeelsselectie.

Natuurlijk kan het minder goed uitkomen qua werkzaamheden als iemand er een paar maanden tussenuit is. Maar waarom wordt er toch minder moeilijk gedaan over mensen die een paar maanden gaan reizen dan over vrouwen die met zwangerschapsverlof gaan? Het gaat om vier maanden, die afhankelijk van het salaris van de vrouw, volledig of grotendeels vergoed worden.

Het is daarnaast niet alleen ongepast om naar de burgerlijke staat of religie te vragen van een sollicitant(e), maar om over een kinderwens te beginnen is niet eens toegestaan. Er is een sollicitatiecode die hier op wijst en die aangeeft dat sollicitanten die verkeerd worden behandeld tijdens de sollicitatieprocedure een klacht in kunnen dienen.

Als werkgever is het dus belangrijk om te weten wat je wel en niet mag vragen. Niet alleen om de regels te volgen, maar ook voor het behoudt van jouw goede naam. Jouw imago wordt namelijk voor beïnvloed door de ‘candidate experience’ oftewel de ervaring van de kandidaat tijdens de sollicitatie procedure. De bovengenoemde voorbeelden zijn niet positief voor de werkgever en worden breeduit besproken met anderen, waardoor het imago van de betreffende werkgevers niet positief wordt beïnvloed. Uit onderzoek van Careerbuilder onder ruim 5000 werknemers, blijkt dat 69% van de werknemers niet snel meer iets zal afnemen van een bedrijf waar ze een slechte ervaring tijdens de sollicitatieprocedure hebben gehad.

Om te zorgen dat kandidaten een positieve ervaring hebben tijdens de sollicitatieprocedure zijn er de volgende tips:

 • Laat de kandidaat zich op zijn/ haar gemak voelen tijdens de gesprekken;
 • Weet wat je wel en niet mag vragen;
 • Wees duidelijk over de procedure;
 • Houdt je aan je afspraken over de tijdslijn in de procedure;
 • Zorg voor een nette en wettelijke afwijzing.

Kortom het is niet moeilijk om te zorgen dat mensen met een goed gevoel een gesprek uitkomen.

Wil je meer weten kijk op http://www.mirrorloopbaancoaching.nl/trainingen-workshops/ hoe je meer uit een gesprek kunt halen op de juiste wijze.

 

 

Comments (4)

 1. Esther

  10 jun 2015 - 17:42

  Door mijn leeftijdsgroep – ben net 30 geworden – heb ik helaas ook al 5 jaar de vraag gekregen of ik van plan was “aan kinderen te beginnen”. De diverse bedrijven waren variabel in hun subtiliteit daarin, de één vroeg er wat omslachtig naar (“En, vertel eens iets over jezelf. Verliefd, verloofd, getrouwd” en daar dan op voortborduren als ik antwoord samen te wonen.
  De ander vroeg het gewoon onomwonden en nogal schaamteloos (“Tja, ik weet dat ik het niet mag vragen, maar dat kan me niks schelen: ga je binnen nu en 3 jaar met zwangerschapsverlof?”).
  Na dat specifieke gesprek heb ik de volgende dag – nadat ik een beetje was bijgekomen van deze brutaliteit – dit bedrijf gemaild dat ik zelf afzag van de functie omdat ik niet wilde werken bij een bedrijf waarvan ik zo sterk het gevoel kreeg dat ze zo overduidelijk niet open staat voor het privégeluk van hun medewerkers.

  Grootste issue is dat bedrijven in de luxepositie zijn dat ze de sollicitanten voor het uitzoeken hebben: voor jou 10 – wat zeg ik: 100 anderen – die er niet moeilijk over doen om ten eerste deze vraag dan toch maar te beantwoorden en ten tweede kennelijk ook hun persoonlijke leven aan de kant willen schuiven, omdat het ‘de baas’ niet goed uitkomt.

  • admin

   16 jun 2015 - 12:41

   Beste Esther,

   Wat jammer dat ook jij deze ervaring hebt en helaas niet één keer. Erg goed dat je je eigen grenzen hebt bewaakt en hebt afgezien van de functie. Ik hoop dat je ondertussen ergens een goede werkplek hebt gevonden, waar jouw privé situatie geen issue is.

   Groet,
   Mirjam

 2. Adriana van Schalken | WePayPeople

  21 jul 2015 - 10:32

  Bedankt voor het delen! Handig artikel waar sommige werkgevers zeker nog van kunnen leren.

  • admin

   21 jul 2015 - 11:52

   Beste Adriana,

   Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat dit artikel een kleine bijdrage kan leveren aan het bewustzijn van sommige werkgevers om de juiste vragen te stellen.

   Groet,
   Mirjam

Add your Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archieven

Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière