Ontslagen, wat nu?

Als jouw contract niet wordt verlengd of er sprake is van actief ontslag dan is het belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Er komt namelijk een hoop op je af in deze periode. Je moet je bij het UWV melden, een uitkering aanvragen, kijken hoe je het financieel gaat redden en een nieuwe dagindeling zien te vinden.

Het kan ook lastig zijn om in je omgeving bekend te maken, dat je bent ontslagen. Verberg je niet maar deel wat je is overkomen, zodat jouw omgeving je kan steunen en je gebruik kunt maken van het netwerk van de omgeving om aan een nieuwe baan te komen.

stressed-businessman-is-sitting-while-having-a-headache-in-the-office-financial-crisis-concept_t20_GgXanR

Maar hoe nu verder?

Hieronder heb ik een aantal stappen beschreven om weer aan een nieuwe baan te komen na ontslag. Dit stuk is gebaseerd op een blog, dat ik eerder heb geschreven.

Ben je ontslagen, zorg dat je hoe moeilijk ook, dat je weer ruimte krijgt in je hoofd om je op de toekomst te focussen. Bij ontslag komen de verschillende fasen van het rouwproces voorbij. Je neemt afscheid van je vertrouwde werkkring en ook al is het lang niet altijd het geval dat je om persoonlijke redenen wordt ontslagen, jouw zelfvertrouwen krijgt er toch een klap van. Ga dus niet te snel weer van start met het zoeken naar een baan, maar zorg dat je de rust en acceptatie vindt om verder te gaan. Dit kan voor de één een stuk sneller zijn dan voor de ander. Wat ik nu ga zeggen is wel een beetje tegenstrijdig met het voorgaande, want te lang blijven hangen is ook weer niet goed. Onderzoek wijst namelijk uit dat hoe langer je inactief op de arbeidsmarkt bent, hoe moeilijker het wordt om weer een baan te vinden.

Zorg ervoor dat je niet opeens een ander ritme aanneemt, dan je als werkende zou hebben. Dit zorgt voor structuur en zorgt ervoor dat, als je weer een baan vindt, je makkelijker in het ritme instroomt. Zoals hiervoor gezegd is, is solliciteren een baan op zich. Door het werkritme aan te houden, kun je jouw tijd goed indelen in netwerk en sollicitatie activiteiten.

Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe werkt. Wil je gaan uitvinden wat je volgende stap wordt? Weet je al wat voor baan of bij wat voor werkgever je wilt werken? Maak dan een actieplan hoe je dit gaat bereiken. Doe dit niet alleen, maar betrek anderen erbij, zodat je een stok achter de deur hebt die je triggert om jouw doelen te behalen.
Of neem een coach in de hand, die samen met jou gaat kijken wat de volgende stap is voor jou. Maak hiervoor gebruik van je transitie vergoeding en kijk ook voor aftrek mogelijkheden bij de Belastingdienst.

Verwacht niet dat je bij de eerste de beste sollicitatie meteen wordt aangenomen. Solliciteren kost tijd. Verstuur niet dezelfde brief of hetzelfde CV voor verschillende banen. Leg de nadruk op de gevraagde ervaring en capaciteiten die gelden voor díe specifieke baan. Maak duidelijk wat jij meebrengt en bedenk waarmee jij je onderscheid en wat jouw bijdrage kan zijn voor deze organisatie of in deze baan. Heb je een tijd geen gesprekken gevoerd? Oefen deze dan! Goede voorbereiding is erg belangrijk. Zowel bij het opstellen van je CV of brief, bij het kiezen van een vacature waar je op gaat reageren, als bij het gesprek.

Zorg dat je vindbaar bent. Google jezelf en kijk wat er te vinden is. Update je LinkedIn profiel, volg via diverse social media de bedrijven of branches waar je interesse in hebt. Post berichtjes, zodat je zichtbaarheid wordt vergroot en denk na bij wat je post (dit geldt voor zowel foto’s als tekst). Online presenteren is belangrijk, maar zo niet nog belangrijker, weet je te presenteren in ‘echte’ ontmoetingen. Niet alleen qua kleding, maar juist ook qua houding. Straal uit waar je voor staat, ken je verhaal.

Word je bij de eerste brief of bij het eerste telefoontje uitgenodigd dan is dat mooi meegenomen, maar dan heb je geluk! Waarschijnlijk zul je meerdere afwijzingen krijgen. Ga na waarom je bent afgewezen, je kunt hiervoor natuurlijk nabellen of mailen, maar kijk ook nog eens kritisch naar waar je op hebt gesolliciteerd en naar je brief en CV. Sluit dit aan bij je achtergrond? Is het te hoog gegrepen? Of ben je juist te ervaren? Dit kan je helpen bij een volgende sollicitatie. Afwijzingen zijn nooit leuk, maar ga niet bij de pakken neerzitten. Scherp je sollicitaties en je presentatie aan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan bij de zoveelste afwijzing, maar de aanhouder…

Jouw nieuwe baan

Natuurlijk spelen er meer zaken mee, maar met deze 6 tips is jouw basis (meer dan) in orde en vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt met grote stappen!

06 4722 6390 Ontslagen en kan je een professional gebruiken?

Contact