Het jaar is alweer 12 dagen oud en veel mensen worden gek van de vraag: “En heb je nog goede voornemens?” Vaak blijft het bij gezond eten, meer sporten en afvallen. Maar op personeel of loopbaangebied hoor je niet zo vaak dat iemand een voornemen heeft.
Wellicht niet verkeerd om zowel als bedrijf en als privé persoon stil te staan bij wat je komend jaar wilt bereiken op zakelijk of loopbaangebied.
Voor bedrijven kan het neerkomen op het beantwoorden van de volgende vragen:
Voor persoonlijke loopbanen is het nuttig om de volgende vragen te beantwoorden:
Zakelijke voornemens
Of het nu gaat om de groei van het bedrijf of om het vernieuwen van je dienstverlening/ producten, het zijn hectische tijden en daarom is het belangrijk om je doelen goed voor ogen te hebben. Ik zal hieronder een aantal tips geven hoe je de bovenstaande vragen kunt beantwoorden.
Als betrokkene of beslisser over de toekomst van het bedrijf is het belangrijk om, als je de doelen voor het komende jaar helder hebt, de personele bezetting van je bedrijf in kaart te brengen en te kijken wat de huidige situatie is. Op basis van deze inventarisatie kun je nagaan welke capaciteiten of competenties nodig zijn bij het personeel om de doelen voor het komende jaar te behalen.
Wat brengt het huidige personeel mee en is er een gat in competenties of capaciteiten, die nodig zijn om de doelen te behalen met de organisatie? Aan de hand van de functionering/ eindejaar gesprekken kun je toetsen hoe de medewerkers staan tegenover de doelen voor het nieuwe jaar en hoe ze hieraan denken bij te dragen.
Daarnaast kun je aan de hand van diverse testen, bijvoorbeeld capaciteiten of persoonlijkheidstesten, toetsen of de medewerkers bij dit beeld passen. Aan de hand van deze inventarisatie weet je waar je op moet letten bij het aannemen van nieuw personeel en wat je kunt doen om het huidige personeel op niveau te krijgen.
Staat het personeel achter de doelen die voor het komende jaar gesteld zijn? Zo ja dan zullen ze ongetwijfeld meer inzet tonen om te zorgen dat deze doelen behaald worden. Training of opleiding zal dan geen probleem vormen om de medewerkers op niveau te krijgen.
Kunnen medewerkers zich niet vinden in de gestelde doelen, dan is er voor het management een schone taak weggelegd om in gesprek te gaan en het belang van de nieuwe doelen toe te lichten en eventuele angsten weg te nemen of in ieder geval te adresseren. Tijd steken in het meekrijgen van de groep is erg belangrijk, anders zal het erg lastig worden en zal eventueel nieuw aangenomen personeel niet tot haar recht komen.
Aan de hand van de inventarisatie die je hebt gemaakt, kun je een goed profiel opstellen voor het aannemen van nieuw personeel dat voldoet aan de eisen om de doelen voor dit jaar te behalen. Door een rangschikking te maken van de eisen, kun je prioriteiten stellen en makkelijker kiezen uit de geselecteerde kandidaten.
Door het inrichten van de vragen op de belangrijkste eisen, kunnen kandidaten in een gesprek goed bevraagd worden over deze kenmerken. Daarnaast kunnen de eerder genoemde testen worden ingezet om te screenen op de ontwikkelbaarheid van de gevraagde capaciteiten en competenties.
Persoonlijke voornemens
Ook op persoonlijk vlak is het belangrijk om doelen te stellen op loopbaangebied. Zo weet je hoe je jezelf kunt ontwikkelen om interessant te blijven op de markt en gelukkig te blijven in je werkzaamheden. Voor de veel mensen geldt dat je veel tijd besteedt aan werk en dan is het wel zo leuk als je hier voldoening en plezier uit haalt.
Heb je weleens in kaart gebracht wat je wilt bereiken? Door een korte periode te kiezen worden doelen makkelijker behaald. Dus maak in plaats van een 5-jaren plan eens een jaarplan. Wil je iets bijleren op een bepaald gebied? Wil je van baan veranderen?
Om je doelen meer handen en voeten te geven, kun je alvast vooruitblikken naar 31 december van dit jaar en bedenken wanneer je met tevredenheid terugblikt op dit jaar. Welke doelen zijn het meest belangrijk of waar hecht je het meeste waarde aan?
Zorg wel dat je doelen opstelt volgens het SMART principe, dus Specifiek omschreven, Meetbaar, Acceptabel voor jezelf (en misschien ook voor je omgeving), Realistisch en Tijdsgebonden.
Voor de één is het makkelijker om zijn/ haar doelen te formuleren dan voor de ander. Hoe kun je nu het beste komen tot jouw doelen? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je terugkijken en nagaan wat je mist in je loopbaan en hoe dit komt. Op basis hiervan kun je doelen stellen om dit gemis te verminderen. Een andere manier is het maken van een mindmap. Hierin stel je centraal wat voor jou belangrijk is in jouw loopbaan. Ga eens brainstormen en kijk wat er allemaal op papier verschijnt. Praat ook eens met familie, vrienden, collega’s en je leidinggevende om te kijken wat zij voor input hebben.
Aan de hand van de mindmap, maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan om een top 3 te maken van de doelen die je wilt behalen en de omschrijving hoe je deze denkt te gaan behalen. Heb je nieuwe vaardigheden nodig of bepaalde ervaring om je doel te behalen? Zo kan het zijn dat je een bepaalde vaardigheid nodig hebt om tot een nieuwe baan te komen voor het einde van het jaar. Je kunt dan inzichtelijk maken of je dit door training of ervaring kunt behalen. De ervaring kun je wellicht ook opdoen met vrijwilligerswerk in plaats van een opleiding.
Kortom aan de bak! Ik nodig je uit om jouw doelen te delen en mocht je vastlopen? Neem dan gerust contact op.
Wil je meer over deze onderwerpen lezen klik dan voor meer verdieping.
Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.
Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière