Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit; Sollicitatieplicht vanuit het UWV
23 juni 2015
by

Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit; Sollicitatieplicht vanuit het UWV

Op NU.nl stond op 22 juni een stukje met de titel “Meer actie nodig om jongeren aan het werk te helpen’. Het blijkt dat het UWV niet voldoende aansluit bij de eisen van werkgevers om jongeren terug aan het werk of de studie te krijgen. Daarnaast controleren de gemeente en UWV te weinig op hoe jongeren solliciteren. Er wordt voornamelijk naar het aantal sollicitaties gekeken.

In mijn ervaring is dit niet nieuw, maar gebeurt dit al jaren. Niet alleen bij jongeren, maar juist ook bij ouderen. Zo heb ik in de afgelopen 11 jaar meerdere keren per maand open sollicitaties voorbij zien komen, die totaal niet passend voor de organisaties waren en inhoudelijk wist men er ook wat van te maken. Zo kwam het regelmatig voor dat een brief in de openingszin al vermelde dat de schrijver, zoveel lichamelijke aandoeningen had, of verplicht 4 sollicitaties per maand moest versturen. Deze brieven werden natuurlijk snel aan de kant gelegd. Als men niet snel genoeg een afwijzing ontving, werd er soms nog een dwingende mail gestuurd dat er wel een afwijzing nodig was als bewijs van de sollicitatie.

Nu kan ik me voorstellen in een aantal van deze zaken, dat het ook niet meer reëel was om deze mensen aan de slag te laten gaan, maar op deze manier help je niemand. Niet de bedrijven die deze sollicitaties ontvangen en al helemaal niet de mensen die deze sollicitaties moeten doen.

Het is ongetwijfeld ook niet mogelijk om iedere sollicitatie inhoudelijk te beoordelen, maar het zou de cliënten van het UWV wel helpen als ze gerichter aan de slag gaan. Geef mensen inzicht in wat ze wél kunnen en waar ze dat zouden kunnen doen. Leer mensen hoe ze het beste kunnen solliciteren en hoe ze zich hiervoor het beste kunnen voorbereiden. En ook niet geheel onbelangrijk, controleer zo nu en dan de inhoud van de sollicitatiebrief of het CV in plaats van alleen naar het aantal verzendingen te kijken. Niet alleen het UWV werd genoemd in dit artikel, maar ook de gemeentes. Waar liggen de knelpunten? Dat bleef helaas onvermeld.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen zowel positief als negatief van kandidaten, recruiters en HR of medewerkers van het UWV, met dit onderwerp.

 

Add your Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archieven

Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière