Lente! Nieuwe start of doorgroeien?
1 april 2016
by

Lente! Nieuwe start of doorgroeien?

Het is lente! Alles staat in groei en bloei, tijd dus voor een nieuwe start of om juist verder te groeien. Doordat de dagen langer worden en er meer zon is, maak je meer vitamine D aan. Hierdoor schijn je, je euforisch te gaan voelen en heb je het gevoel meer aan te kunnen. Een mooi tijdstip dus om eens te kijken of je baan nog bij je past.

Ook voor bedrijven is het een goede tijd om te kijken of de ingezette koers nog past en of de juiste medewerkers op de juiste plek zitten of dat ze meer groei nodig hebben om het bedrijf verder te brengen.

Veranderen of groeien?

De vraag is dus voor zowel bedrijven als particulieren of je wilt veranderen van baan of strategie of dat je verder wilt groeien in de richting die je al bent ingeslagen.

Er zijn een aantal vragen die je dan kunt stellen, zoals:

  • Waarom kriebelt het eigenlijk?
  • Welk toekomstbeeld heb je voor jezelf geschetst?
  • Welke groei is er mogelijk binnen het huidige bedrijf?
  • Wat gaat een nieuwe baan bijdragen aan mijn toekomstdoelen ten opzichte van groei in je huidige baan?

Bedrijven kunnen zich de volgende vragen stellen:

  • Draagt de ingeslagen weg nog bij aan het behalen van de gestelde doelen?
  • Zitten de juiste mensen op de juiste plek?
  • Aan de hand van welke ontwikkelingen kan de groei van de organisatie versneld worden?
  • Hoe kan de ontwikkeling van medewerkers hieraan bijdragen?

 

Persoonlijke ontwikkeling

Het kriebelt, je wilt iets anders, maar voordat je een besluit neemt is het aan te raden om even stil te staan bij de vraag waarom het nou eigenlijk kriebelt. Zie je een patroon dat je na een aantal jaar iets anders wilt, loop je al een tijdje met een onbestemd gevoel rond of ben je gewoon uitgekeken of ontevreden over je huidige baan. Dit kunnen diverse redenen zijn achter de vraag waarom het kriebelt.

 

Voordat je een stap gaat zetten is het goed om na te gaan waar je over een paar jaar wilt staan. Wat voor functie ambieer je of welke taken vind je leuk en waar zou je je verder in willen ontwikkelen? Het schetsen van een toekomstbeeld helpt je om een gerichte volgende stap te zetten. Want impulsief van baan veranderen kan je ambities op de lange termijn in de weg zitten.

 

Met dit beeld in gedachten kun je binnen je huidige organisatie kijken of er groeimogelijkheden zijn. Vraag eens rond bij collega’s of onderzoek de mogelijkheden om eens mee te kijken op een andere afdeling. Wellicht kun je meewerken aan een project waar verschillende afdelingen aan mee doen. Naast groeimogelijkheden kunnen er natuurlijk ook opleidingen of trainingsmogelijkheden zijn. Informeer eens bij je leidinggevende of HR adviseur wat de mogelijkheden zijn.

 

Als je dan toch besluit om voor en andere baan te gaan, houd dan goed in de gaten wat de meerwaarde is van deze baan voor je toekomst. Dragen de vacatures waar je op reageert bij aan het doel waar je naartoe wilt groeien of kun je toch beter blijven zitten en verder groeien bij je huidige werkgever.

 

Kortom voordat je gebruik maakt van het gevoel meer aan te kunnen is het verstandig om te bedenken wat je wilt en niet te impulsief het roer om te gooien!

 

Zakelijke ontwikkeling

Ook bij ondernemers kunnen de lentekriebels (zakelijk gezien dan) toeslaan en dan is het goed om eerst stil te staan bij de weg die je bent ingegaan voordat je een nieuwe route inslaat. Kun je in het afgelopen kwartaal zien dat de gestelde doelen worden behaald? Schiet je tekort of presteer je juist beter dan verwacht?

 

Ligt de oorzaak hiervan bij het personeel of is het aan andere oorzaken toe te schrijven. Zitten de juiste mensen op de juiste plek? Kunnen medewerkers van verschillende afdelingen leren van elkaar of hebben ze juist een opleiding of training nodig op andere vlakken?

 

Om dit in kaart te brengen, kan het inzetten van een ontwikkel assessments of persoonlijkheidstest een nuttig instrument zijn. Op deze manier kun je de kwaliteiten en ontwikkelpunten van de medewerkers goed in kaart brengen, maar ook vergelijken met elkaar. Zo kun je bepalen of je meer diversiteit in het team moet brengen of dat de kwaliteiten elkaar juist goed aanvullen binnen de teams. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat diversiteit binnen teams zorgt, dat vraagstukken van diverse kanten worden belicht en dat teams beter presteren.

 

Aan de hand van deze uitkomsten kun je bepalen wat er nodig is om op koers te blijven of om juist een nieuwe koers in te slaan met de organisatie. Wat voor aanvullende competenties of kennis heb je hiervoor nodig? Heb je hiervoor nieuw personeel nodig dan kun je de ontbrekende competenties gebruiken om het juiste profiel op te stellen. Of kun je een gefundeerde keuze maken met behulp van welke trainingen je het eventuele gat kunt dichten.

 

Wil je meer weten over de inzet testen, dan kun je contact opnemen met Mirror loopbaan coaching & training via http://www.mirrorloopbaancoaching.nl/contact/

 

Geniet van de lente!

 

 

 

Add your Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archieven

Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière