Werkloos en op zoek? Activeer jezelf!
30 september 2015
by

Werkloos en op zoek? Activeer jezelf!

Heb je geen baan activeer jezelf dan om weer naar een nieuwe baan toe te werken! Want solliciteren is een baan op zich.

Stap 1: Zorg voor rust in je hoofd
Ben je ontslagen, zorg dat je hoe moeilijk ook, dat je weer ruimte krijgt in je hoofd om je op de toekomst te focussen. Bij ontslag komen de verschillende fasen van het rouwproces voorbij. Je neemt afscheid van je vertrouwde werkkring en ook al is het lang niet altijd het geval dat je om persoonlijke redenen wordt ontslagen, jouw zelfvertrouwen krijgt er toch een klap van. Ga dus niet te snel weer van start met het zoeken naar een baan, maar zorg dat je de rust en acceptatie vindt om verder te gaan. Dit kan voor de één een stuk sneller zijn dan voor de ander. Wat ik nu ga zeggen is wel een beetje tegenstrijdig met het voorgaande, want te lang blijven hangen is ook weer niet goed. Onderzoek wijst namelijk uit dat hoe langer je inactief op de arbeidsmarkt bent, hoe moeilijker het wordt om weer een baan te vinden.

Rouwverwerking
Stap 2: Zorg voor een werkritme
Zorg ervoor dat je niet opeens een ander ritme aanneemt, dan je als werkende zou hebben. Dit zorgt voor structuur en zorgt ervoor dat, als je weer een baan vindt, je makkelijker in het ritme instroomt. Zoals hiervoor gezegd is, is solliciteren een baan op zich. Door het werkritme aan te houden, kun je jouw tijd goed indelen in netwerk en sollicitatie activiteiten.

Stap 3: Zorg voor een doel
Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe werkt. Wil je gaan uitvinden wat je volgende stap wordt? Weet je al wat voor baan of bij wat voor werkgever je wilt werken? Maak dan een actieplan hoe je dit gaat bereiken. Doe dit niet alleen, maar betrek anderen erbij, zodat je een stok achter de deur hebt die je triggert om jouw doelen te behalen.
Of neem een coach in de hand, die samen met jou gaat kijken wat de volgende stap is voor jou. Maak hiervoor gebruik van je transitievergoeding en kijk ook voor aftrek mogelijkheden bij de Belastingdienst.

Stap 4: Wees realistisch
Verwacht niet dat je bij de eerste de beste sollicitatie meteen wordt aangenomen. Solliciteren kost tijd. Verstuur niet dezelfde brief of hetzelfde CV voor verschillende banen. Leg de nadruk op de gevraagde ervaring en capaciteiten die gelden voor díe specifieke baan. Maak duidelijk wat jij meebrengt en bedenk waarmee jij je onderscheid en wat jouw bijdrage kan zijn voor deze organisatie of in deze baan. Heb je een tijd geen gesprekken gevoerd? Oefen deze dan! Goede voorbereiding is erg belangrijk. Zowel bij het opstellen van je CV of brief, bij het kiezen van een vacature waar je op gaat reageren, als bij het gesprek.

Stap 5: Weet je te presenteren
Zorg dat je vindbaar bent. Google jezelf en kijk wat er te vinden is. Update je LinkedIn profiel, volg via diverse social media de bedrijven of branches waar je interesse in hebt. Post berichtjes, zodat je zichtbaarheid wordt vergroot en denk na bij wat je post (dit geldt voor zowel foto’s als tekst). Online presenteren is belangrijk, maar zo niet nog belangrijker, weet je te presenteren in ‘echte’ ontmoetingen. Niet alleen qua kleding, maar juist ook qua houding. Straal uit waar je voor staat, ken je verhaal.

Stap 6: Laat je niet uit het veld slaan door afwijzingen
Wordt je bij de eerste brief of bij het eerste telefoontje uitgenodigd dan is dat mooi meegenomen, maar dan heb je geluk! Waarschijnlijk zul je meerdere afwijzingen krijgen. Ga na waarom je bent afgewezen, je kunt hiervoor natuurlijk nabellen of mailen, maar kijk ook nog eens kritisch naar waar je op hebt gesolliciteerd en naar je brief en CV. Sluit dit aan bij je achtergrond? Is het te hoog gegrepen? Of ben je juist te ervaren? Dit kan je helpen bij een volgende sollicitatie. Afwijzingen zijn nooit leuk, maar ga niet bij de pakken neerzitten. Scherp je sollicitaties en je presentatie aan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan bij de zoveelste afwijzing, maar de aanhouder……

Delen:

Add your Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archieven

Kansen moet JIJ pakken om je carrière de richting te geven die je zelf wilt. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende zelfinzicht hebt om deze richting te bepalen, want het mooiste inzicht is zelfinzicht! Mirror loopbaan coaching is de spiegel die je ondersteunt bij het verkrijgen van dit zelfinzicht.

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws met betrekking tot jou carrière